Spółdzielnia Socjalna „Bon Appetit” to inicjatywa osób fizycznych. Powstała w lipcu 2017 r. z połączenia pasji członków jaką jest gotowanie. Została założona przez 5 osób, którym trudno było znaleźć pracę ze względu na wiek, niepełnosprawność. Dzięki pasji założycieli i pracowników spółdzielnia chce stale rozwijać się jako przedsiębiorstwo społeczne świadczące usługi cateringowe. Priorytetem dla nas są trwałe relacje z klientami, szczególną uwagę zwracamy na jakość surowców. Dzięki połączeniu tradycyjnych receptur z nowoczesnymi metodami produkcji, oferujemy oryginalny smak, a atrakcyjny wygląd potraw jest dopełnieniem całości. Prowadzona działalność gospodarcza spółdzielni, nie jest celem samym w sobie, a jedynie narzędziem do realizacji działań związanych z reintegracją zawodową i społeczną członków oraz pracowników. Wypracowany zysk przeznaczamy na cele statutowe oraz dalszy rozwój.
Celem spółdzielni jest przywrócenie (reintegracja) na rynek pracy osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz umożliwienie osobom bezrobotnym aktywizację zawodową poprzez prowadzenie wspólnego przedsiębiorstwa społecznego i realizacja celu jakim jest zapewnienie właściwej diety dzieciom, a także promowanie zdrowego stylu życia poprzez zmianę nawyków i upodobań żywieniowych dzieci, rodziców oraz lokalnej społeczności.
siedziba: Kościan, wielkopolskie
www.bon-appetit-catering.pl
www.fb.com/bon.appetit.catering.koscian
w tym zagrożonych wykluczeniem: 13
przychód w 2018 r. łącznie: 1 461 321,61 zł
w tym z działalności gospodarczej: 90%